Sinds 2023 is het aantal Salmonella Enteritidis-besmettingen in Nederland verhoogd, zowel bij legpluimvee als bij mensen. Ook in 2025 blijven zich op verhoogd niveau nieuwe besmettingen voordoen, met al circa 30 besmette legkoppels in het eerste kwartaal.
De pluimveesector spant zich op diverse manieren in om het aantal besmettingen te verlagen. Het doel is om weer onder de Europese doelstelling van maximaal 2% met Salmonella besmette legkoppels per kalenderjaar te komen.
Vanwege de verhoogde prevalentie zijn strikte hygiënemaatregelen op het bedrijf en tussen bedrijven essentieel. Denk aan douchen bij het betreden en verlaten van de stal en aan het informeren van erfbetreders over de salmonella-status van de koppels. Stalbezoekers zouden een afweging moeten maken of bezoek aan een salmonella-positief koppel noodzakelijk is. Om het risico op salmonella-besmettingen te verkleinen, staat bioveiligheid bovenaan. Dan gaat het ook om ongediertebestrijding, schone eiertrays en veilige voeders.
In opdracht van Avined wordt door GD aanvullend genetisch onderzoek gedaan naar gevonden salmonella’s. Hieruit moet blijken of er besmettingen zijn met een gemeenschappelijke oorsprong. De resultaten van dit onderzoek worden tussentijds met AVINED gedeeld. Voor getroffen veehouders komt binnenkort een uitgebreide vragenlijst beschikbaar die samen met de dierenarts moet worden ingevuld. Deze vragenlijsten gaan extra informatie opleveren in het zoeken naar gemeenschappelijke bronnen tussen bedrijven met dezelfde stam. Daarnaast kan de lijst gebruikt worden om risicofactoren en preventieve maatregelen door te spreken. (AgriHolland / GD)