Nieuws | Rundvee

GD: bloedwateren bij koeien, niet één specifieke oorzaak

De Veekijker ontving in het tweede kwartaal van 2019 meerdere meldingen over bloedwateren (roodbruine urine) bij melkkoeien, gepaard gaande met sloomheid, het niet meer willen vreten en in meerdere gevallen sterfte. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren. Er werd niet één specifieke oorzaak gevonden.
Bij pathologisch onderzoek werd bij deze koeien ook leververvetting gevonden en soms was er  aanwijzing voor gebrek aan calcium. Behalve de gebruikelijke oorzaken voor bloedwateren (tekenziekten, vergiftigingen, nierontsteking), kan een verklaring voor de problemen zijn dat er sprake is van een onbalans tussen de opname en afgifte van fosfor, vooral bij onvoldoende voeropname rond afkalven en snel op gang komen van de melkgift na afkalven.

Voldoende drogestofopname

Als andere oorzaken zijn uitgesloten, of zeer onwaarschijnlijk zijn, adviseert de GD om te beoordelen of het rantsoen en voermanagement garant staan voor voldoende drogestofopname. Daarbij is het van belang om het werkelijke fosforgehalte in het rantsoen te bepalen om te zien of dit voldoende aansluit bij de behoefte van de droge en verse koeien.

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.