Nieuws | Rundvee

Nog weinig bekend over slapende koe

Er is nog weinig bekend over de slaapbehoefte van melkvee of de impact ervan op de gezondheid, productiviteit en het welzijn. Om daarover meer te weten te komen is volgens onderzoekers meting van onder andere de hartslag en ademfrequentie nodig, zoals dat ook gebeurt bij slaaponderzoek bij mensen.

Melkkoeien slapen liggend en kunnen tijdens het liggen verschillende houdingen aannemen voor verschillende slaapstadia. Recente wetenschappelijke studies hebben dé slaaphouding van koeien beschreven als liggend in borst-buikligging (sternaal) met de kop gedraaid en rustend op de flank of op de grond. In deze houding vindt bijna altijd de REM-slaap plaats. De REM-slaap wordt wel de droomslaap genoemd en volgt na de diepe slaap. Het nauwkeurig meten van slaapstadia op basis van de lighouding van koeien is volgens onderzoekers uit Nieuw-Zeeland en Schotland echter niet mogelijk. Daarvoor zijn de technieken die voor mensen zijn ontwikkeld noodzakelijk.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.