Nieuws | Rundvee

Ook screenen op mastitis bij aanvoer koeien

Bij de aanvoer van koeien denken melkveehouders nog lang niet altijd aan de mogelijke insleep van verwekkers van uierinfecties. Dat merkt het uiergezondheidsteam van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Als het uiergezondheidsteam met melkveehouders belt als in hun tankmelk de sterk koegebonden mastitisverwekker Streptococcus  agalactiae is aangetoond, is aanvoer van ­koeien, regelmatig ook uit het buitenland, nogal eens de oorzaak. Deze veehouders merken vaak een (soms zeer snel) stijgend tankcelgetal, maar zien geen of nauwelijks een toename van zichtbare mastitis bij hun koeien. Dit is een heel typerend beeld van een S. agalactiae-besmetting. Hoewel S. agalactiae over het algemeen goed is te behandelen, zijn er wel extra maatregelen nodig om overdracht tijdens het melken te voorkomen. Daarom is het van belang aan te voeren koeien ook te screenen op mastitisverwekkers.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.