Rundvee

Anaplasma (Weidekoorts)

Anaplasmose (bij rundvee ook wel weidekoorts genoemd) ontstaat door een besmetting met Anaplasma, een bacterie die kan worden overgebracht door Ixodes-teken, die in Nederland voorkomen.

Oorzaak

Anaplasma wordt overgebracht door teken. Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Teken zijn actief vanaf een temperatuur van ongeveer 8 graden. Ze stappen van grassen en struiken over naar dieren (en mensen). Eenmaal op een gastheer, zoeken ze een geschikte plek om zich vast te bijten in de huid. Na een bloedmaaltijd leeft de teek op de bodem tussen grassen en bladeren. Ze zijn slecht bestand tegen felle zon. Circa 4 procent van de teken in Nederland is besmet met Anaplasma. “Teekvriendelijke gebieden” zijn gebieden met hoge begroeiing en bosjes.
Aangezien de bacterie in witte bloedcellen zit kan bloedcontact (bijvoorbeeld via een naald) ook een rol spelen in de overdracht, al is deze rol in verhouding tot de rol van teken slechts zeer gering.

Verschijnselen

De verschijnselen van Anaplasmose bij koeien zijn koorts, productiedaling, soms luchtwegklachten en verwerpen. Anaplasma kan, doordat hij in de witte bloedcellen zit, zorgen voor een weerstandsverlaging. Jonge runderen zijn minder gevoelig.

Diagnose en aanpak

De diagnose Anaplasmose kan in de acute fase bij GD gesteld worden door middel van microscopisch onderzoek van een bloeduitstrijkje (het aantonen van de bacterie in de witte bloedcellen) of door het aantonen van het DNA van de kiem in een PCR-test (deze laatste test is voor paarden al langer beschikbaar bij GD, binnenkort ook voor rundvee beschikbaar).
Omdat Anaplasma een bacterie is, bestaat bij ziekteverschijnselen de therapie uit een behandeling met antibiotica. Overleg hierover met uw dierenarts. Beter is het om de kans op een besmetting met teken zo klein mogelijk te maken. Extra kans op infectie treedt op in ‘teekvriendelijke’ gebieden met hoge begroeiing en bosjes.
Anaplasma – GD

U hebt zojuist een Premium artikel gelezen.
Wilt u onbeperkt artikelen lezen op veehouderenveearts.nl, neem dan contact op met uw dierenarts
Meer over:
Rundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.