Nieuws | Rundvee

GD: tien koeien in 2019 gestorven aan gecompliceerde uiersmet

In 2019 zijn tien koeien gestorven aan de gevolgen van een gecompliceerde udder cleft dermatitis (UCD) of uiersmet. Dat blijkt uit pathologisch onderzoek door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), meldt Veekijker Nieuws rundvee van de GD.
Patholoog Klaas Peperkamp legt uit wat hij ziet bij een sectie van een koe met een ernstige vorm van uiersmet. “Aan de voorzijde van de uier of tussen beide voorkwartieren zijn er dan zweren te zien in de uierhuid. In deze ernstige gevallen is de ontsteking in de uierhuid via de vertakkingen van de melkader uitgezaaid naar de longen, met fatale gevolgen. Deze vertakkingen worden in geval van UCD-complicaties betrokken bij het ontstekingsproces, waardoor een vaatontsteking (thrombophlebitis) ontstaat. Vervolgens komen bloedstolsels met bacteriën (emboliën) via de melkader en het hart terecht in de longvaten, waar deze een uitgezaaide longontsteking veroorzaken. Deze longontsteking is een complicatie van de uierhuidontsteking. De koeien vertoonden koorts, hadden ademhalingsproblemen, een melkproductiedaling en gingen ondanks behandeling met antibiotica dood. In negen van de tien gevallen was de uiersmet klinisch niet opgevallen.”

Ongecompliceerde uiersmet

“Daarnaast hadden we dit jaar ook tien melkkoeien in de sectiezaal met een ongecompliceerde UCD”, vertelt GD-patholoog Peperkamp verder. “In deze gevallen is wel een zwerende uierhuidontsteking waargenomen, maar was de doodsoorzaak niet hieraan gerelateerd. De complicaties laten echter zien dat wat als klein plekje op de uierhuid begint, verraderlijk kan zijn en kan uitmonden in een ernstige uitgezaaide longontsteking.”

Alert zijn op beginnende plekjes

De pathologen en het uiergezondheidsteam van de GD raden veehouders aan om alert te zijn op beginnende plekjes van uiersmet. Omdat op tijd ingrijpen de kans op een snelle genezing vergroot en het optreden van de ernstige complicatie verkleint.

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.