Nieuws | Rundvee

Weer bloederkalveren na jarenlange afwezigheid

De Veekijker van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is in het afgelopen kwartaal negen keer gebeld over kalveren met een verhoogde bloedingsneiging. Dit na een jarenlange afwezigheid van dit ziektebeeld. Ook in België is het aantal meldingen verhoogd. Dat meldt de GD in Veekijker Nieuws rundvee.
In 2008 was er in Europa een ‘uitbraak’ van verhoogde bloedingsneiging bij tot drie weken oude kalveren. Uit internationaal onderzoek bleek dat een combinatie van genetische aanleg en het gevaccineerd zijn van de moeder met het BVD-vaccin Pregsure de oorzaak was. Het kalf brak na biestopname in een immunologische reactie zijn eigen bloedcellen af. Het vaccin werd uit de markt genomen, waarop het ziektebeeld na enkele jaren verdween.

Oorzaken nieuwe gevallen nog niet vastgesteld

Het afgelopen kwartaal stelde de afdeling pathologie een verhoogde bloedingsneiging twee keer vast als doodsoorzaak. In de Veekijkercontacten waren de kalveren niet allemaal jonger dan drie weken. Aanvullend onderzoek is nodig om vast te stellen of de achterliggende oorzaak van de eerdere gevallen weer optreedt. Andere mogelijke oorzaken zijn bloedvergiftiging en nieuwe BVD-infecties. Reden voor de GD om een pilot te starten naar de oorzaken van het ziektebeeld en daarbij de samenwerking met Belgische collega’s te zoeken.

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.