Varkens

PIA (Lawsonia)

Ileïtis (in de volksmond PIA) wordt veroorzaakt door de bacterie Lawsonia intracellularis. De ziekte kan zich op verschillende manieren uiten: acuut (bij oudere vleesvarkens, opfokvarkens of zeugen), chronisch (vanaf zeven weken) en subklinisch (bij biggen en vleesvarkens). Een infectie met PIA heeft grote impact op de technische resultaten van een varkensbedrijf.

Oorzaak

De bacterie Lawsonia intracellularis is de verwekker van Ileïtis. Deze ziektekiem is op een groot percentage van de varkensbedrijven aanwezig. Het is niet exact bekend waarom soms het chronische en soms het subklinische beeld ontstaat. Bij het acute beeld lijkt een hoge besmettingsdruk bij dieren die nog maar weinig contact hebben gehad met de ziektekiem een rol te spelen.

Verschijnselen

Meestal uit acute Ileïtis zich door zwarte mest en bleke varkens bij wat oudere opfokzeugen of bij vleesvarkens aan het eind van de mestperiode. Vaak beperkt de uitbraak zich tot enkele dieren in een paar afdelingen. Dieren met chronische Ileïtis kunnen diarree vertonen en hebben bij sectie een ’tuinslangdarm’ (verdikking van het laatste deel van de dunne darm). Hierdoor ontstaan achterblijvers, meestal in de eerste twee maanden na de opleg, maar soms ook al op de batterij. Bij subklinische PIA zijn er geen duidelijke symptomen, wel ontstaat er verminderde groei en een verhoogde voederconversie.
Om er zeker van te zijn dat een infectie met Lawsonia de oorzaak is van de ziekteproblemen, is het van belang om ziekten met vergelijkbare verschijnselen uit te sluiten:

  • bij diarree: dysenterie, salmonellose, worminfecties, speendiarree, voedingsfouten;
  • bij acute bloederige diarree: maagzweren, maagdarmdraaiingen, andere oorzaken voor darmbloedingen;
  • bij verminderde groei of slijten: worminfecties, maagzweren, wegkwijnziekte.

Preventie en behandeling

Bij de aanpak van Ileïtis (infectie door Lawsonia intracellularis) is het van belang dat de all-in/all-out regel strikt wordt gehanteerd. Als die regel niet wordt nageleefd, dan is alle andere moeite voor niets. Daarnaast is een grondige reiniging en desinfectie van de afdelingen die leeg komen erg belangrijk. Na het reinigen moeten deze afdelingen goed opdrogen gedurende enkele dagen. Algehele hygiëne moet nagestreefd worden. Schone handen, schone laarzen en een schone overall zijn de drie belangrijke zaken als er contact is met varkens. Dat geldt ook voor bezoekers. Om Lawsonia te voorkomen bieden hygiëne barrières tussen verschillende leeftijdscategorieën uitkomst. Evenals professionele ongediertebestrijding en grondige vliegenbestrijding. Er mogen geen herkomsten gemengd worden, koppels ook niet en leeftijden moeten apart gehouden worden. Gebruik maken van kwalitatief hoog waardige voeders helpt bij het voorkomen van infectie. ,.
Er is een vaccin beschikbaar tegen Ileïtis. Dit vaccin kan via de drench, het drinkwater en brijvoer worden toegediend. Met name de laatste twee methodes zijn eenvoudig en snel toe te passen. Vraag de dierenarts om advies.
PIA (Ileitis) – GD

U hebt zojuist een Premium artikel gelezen.
Wilt u onbeperkt artikelen lezen op veehouderenveearts.nl, neem dan contact op met uw dierenarts
Meer over:
Varkens
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.