Nieuws | Schaap-Geit | Zoönosen

‘Langdurige gezondheidsproblemen door Q-koorts’

Tussen 2007 en 2011 vond in Nederland de grootste geregistreerde
Q-koortsuitbraak ooit plaats, met ruim 4.000 gemelde patiënten. Eén op de vijf Q-koortspatiënten is door hun ziekte na 12 maanden nog beperkt in hun werk, blijkt uit promotieonderzoek van Joris van Loenhout aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Van Loenhout onderzocht het langetermijnverloop in de gezondheidsstatus van Q-koortspatiënten na hun acute infectie. Patiënten vulden voor het onderzoek op verschillende momenten een vragenlijst in. Hij vergeleek de resultaten van deze patiënten met een aantal controlegroepen, waaronder gezonde controles en patiënten met de veteranenziekte.
De Q-koortspatiënten bleken in alle aspecten van gezondheidsstatus meer beperkt dan een gezonde controlegroep, maar de verschillen waren het grootst voor vermoeidheid, algemene kwaliteit van leven en fysieke problemen. Vrouwen, jongvolwassenen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen hadden een grotere kans op het ontwikkelen van een langdurig beperkte gezondheidsstatus na Q-koorts.
De gezondheidsstatus van Q-koortspatiënten na twaalf maanden blijkt vergelijkbaar met die van patiënten met de veteranenziekte, hoewel Q-koortspatiënten enigszins slechter scoren.

Meer over:
NieuwsSchaap-GeitZoönosen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.