Bedrijfsnieuws | Nieuws | Redactie | Zoönosen

Faciliteit zoönose-onderzoek in Lelystad geopend

De nationale faciliteit zoönosen is officieel geopend door staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken. De dierfaciliteit bij het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad maakt het mogelijk om onderzoek te doen naar zoönotische infectieziekten die veroorzaakt worden door bacteriën en virussen, zoals Q-koorts, vogelgriep en Rift Valley Fever.
Wageningen UR meldt dat de nieuwe faciliteit zodanig technisch beveiligd is dat de buitenwereld optimaal beschermd is tegen het ontsnappen van bacteriën en virussen. Ook CVI-medewerkers zijn goed beschermd tegen de ziekteverwekkers.
Het onderzoek naar veterinaire infectieziekten vindt in Lelystad plaats sinds 1970. De bestaande zogenoemde High Containment Unit (HCU) huisvest de enige Nederlandse laboratorium- en dierfaciliteiten op het niveau ‘veterinair BioSafetyLevel 4’ (vBSL4) waar veilig gewerkt kan worden aan zeer besmettelijke dierziekten zoals mond en klauwzeer en varkenspest. De uitbreiding met de nieuwe dierfaciliteit heeft het veiligheidsniveau ‘humaan BSL3’, zodat ook onderzoek mogelijk is naar de preventie en bestrijding van infectieziekten die niet alleen voor dieren besmettelijk zijn maar ook voor de mens.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
BedrijfsnieuwsNieuwsRedactieZoönosen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.