Nieuws | Rundvee

Veeverlosser toegestaan bij noodsituaties

Het veeverlosapparaat, ook bekend als de geboortekrik, is vanaf 1 juli 2015 toegestaan mits er sprake is van een noodsituatie waarin het apparaat de overlevingskans kan vergroten. Dat meldt de Staatscourant.
Staatssecretaris Sharon Dijksma formuleert in de Staatscourant alle eisen waaraan voldaan moet worden wanneer er gebruik wordt gemaakt van het veeverlosapparaat. Zo moet het toestel beschikken over onder meer een trekkrachtindicator en moet de stang een lengte hebben tussen 1,8 en 2 meter.
Momenteel is het gebruik van de ‘geboortekrik’ niet toegestaan. Het bezit van het apparaat is niet verboden. Met het toestaan van het gebruik van de veeverlosser komt Dijksma dierenartsen en de Dierenbescherming tegemoet. Zij wensten het gebruik wettelijk te regelen. Eind 2013 was Dijksma al in gesprek met verschillende partijen over het gebruik van de geboortekrik onder voorwaarden.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.