Achtergrond | Varkens

Chlamydia suis en klachten vruchtbaarheid bij zeugen

Chlamydia suis kan zorgen voor verwerpen bij zeugen. Waarschijnlijk speelt Chlamydia suis in Nederland geen grote rol bij verwerpen, maar de kiem kan wel voor andere vruchtbaarheidsklachten zorgen.
Door Theo Geudeke, specialist varkensgezondheid bij de Gezondheidsdienst voor Dieren
Chlamydiae zijn kleine intracellulaire bacteriën. Chlamydia suis is een mogelijke oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen bij varkens. Daarbij is sprake van een zoönotisch aspect: de kiem is namelijk sterk verwant aan Chlamydia trachomatis, de oorzaak van een bij mensen veel voorkomende seksueel overdraagbare infectie. Resistentie tegen oxytetracycline komt bij beide kiemen voor en is overdraagbaar, ook van Chlamydia suis naar Chlamy­dia trachomatis.

Mate van voorkomen

In diverse artikelen worden uiteenlopende prevalenties van Chlamydia suis genoemd in verschillende Europese landen. Vaak gaat het om studies waarbij antistoffen tegen Chlamydia suis zijn onderzocht. Testen­ op de bacterie zelf met een PCR-test verlopen vaak minder succesvol. Bovendien wordt de kiem soms ook aangetroffen in gezonde, drachtige zeugen. Wellicht spelen bijkomende factoren een rol bij de ernst van een infectie. Infectieproeven van varkens met Chlamydia suis hebben tot nu toe niet geresulteerd in verwerpen.
AbortuszeugIn 2013 heeft de GD onderzoek uitgevoerd om de diagnostiek van verwerpers bij zeugen te verbeteren. In dat onderzoek was geen chlamydia aangetroffen met behulp van de algemene chlamydia-PCR van de GD in 25 nageboortes van verworpen vruchten. Vervolgens is in het voorjaar van 2014 van 25 tomen verworpen biggen orgaan­materiaal voor onderzoek met een specifieke PCR-test voor Chlamydia suis doorgestuurd naar het laboratorium van de universiteit van Gent. Alle onderzochte monsters bleken negatief te zijn. De conclusie is dat in Nederland Chlamydia suis als oorzaak van verwerpen bij varkens waarschijnlijk geen grote rol speelt.
Dat wil nog niet zeggen dat Chlamydia suis geen rol kan spelen bij andere vruchtbaarheidsproblemen. Van de sterk verwante Chlamydia trachomatis bij de mens is bekend dat infectie kan resulteren in onvruchtbaarheid door ontsteking van de baarmoeder, eileiders of eierstokken. Anderzijds verlopen bij de mens ook veel infecties met Chlamydia trachomatis symptoomloos.
Dit artikel is gepubliceerd in het vakblad Veehouder en Veearts.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
AchtergrondVarkens
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.