Blog | Frank de Vries

Oververhit

Nederland staat op z’n kop. Waren we net door de vierkante treinwielen vanwege herfstbladeren heen en die twee ‘koude’ dagen in december van twee graadjes onder nul, nu breekt bij een ieder het angstzweet uit bij het bereiken van de ruim 30 graden.

Tips

Met het aantippen van de 30 graden komen uit alle hoeken en gaten de goedbedoelde tips en adviezen om de hitte bij ons vee in toom te houden. Terecht overigens, want we moeten het dierenwelzijn natuurlijk koesteren. Aan warmte-alerts dus geen enkel gebrek deze dagen.
Zo geeft dierenarts Jan Hulsen aan dat het levens gaat kosten bij de koeien. Hij zet wel erg zwaar in en ik vraag me af hoeveel koeien al de dood vonden vanwege de zomerse dagen. Hulsen ziet een oplossing door de koeien dag en nacht te koelen. Nu ken ik, als het om grote koelruimtes gaat en een beetje hoeveelheid aan koeien aankan qua koelcapaciteit, alleen de koelcellen die staan opgesteld na de slachtlijn op rundveeslachterijen. Maar die zal Hulsen vast niet bedoelen hoop ik.
Een andere dierenarts, Maartje Kramer, geeft in een vraaggesprek met omroep Flevoland aan dat koeien nu zo’n 200 liter water per dag moeten hebben. En ze geeft ook aan dat het belangrijk is dat de koeien regelmatig blijven eten. Maar is dat laatste niet een algemeen advies, want zonder eten  is het vast gauw gedaan met de melkgift en met het koeienleven.

Vroeg op

Henk Bleker, ja die pasgetrouwde man, voorzitter van de brancheorganisatie Vee & Logistiek Nederland, pleit voor het eerder keuren van dieren die ter slacht worden aangeboden. Hij wil dat de Voedsel en Waren Autoriteit om 4 uur in de ochtend al gaat keuren in plaats van om 7 uur. Dat heeft de NVWA inmiddels al gedaan maar wel van hele korte duur, slechts één dag. Vermoedelijk  paste het vroege opstaan niet in het werkritme van het ambtenarenapparaat.

Braadkippen

Onze zuiderburen spreken niet van vleeskuikens maar van braadkippen. Een Belgisch advies luidt om hittestress te vermijden bij braadkippen. Ik mag hopen dat hierbij sprake is van de kip in de stal want voor de kip in de pan is het goed doorbakken zijn juist een must om geen darmklachten te krijgen bij de consumptie van de kip.
Het handjevol warme dagen heeft ons tot nu toe in ieder geval goed beziggehouden en de gemoederen ook.
Hopelijk houden we als mens het hoofd een beetje koel.
Ik wens u een fijne en warme zomer toe.

Meer over:
BlogFrank de Vries
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.