Nieuws | Paarden

Faculteit Diergeneeskunde zoekt dove paarden

Doofheid is lastig vast te stellen bij paarden. Om dit toch te kunnen doen, wil de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht een gehoortest voor paarden in gebruik nemen. Hiervoor zoekt de faculteit paardeneigenaren die het gehoor van hun paard(en) willen laten testen.
Paarden die doof zijn zijn mogelijk erg nerveus of schrikkerig of juist heel stoïcijns. Ook andere gedragsafwijkingen kunnen soms aan doofheid doen denken. Eigenaren van een American Paint Horse kunnen met de gehoortest te weten komen of hun dier lijdt aan kleurgecorreleerde doofheid.
Het onderzoek kan poliklinisch worden uitgevoerd. De faculteit test het gehoor met behulp van oppervlakte-elektroden (of indien nodig dunne naald-elektroden) die op het voorhoofd en achter het oor worden aangebracht. Het paard krijgt ook een koptelefoon op de oren waarmee de medewerkers geluidssignalen laten klinken. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer een uur en is weinig invasief voor het paard.
De deelname aan het onderzoek is gratis, maar reiskosten worden niet vergoed.

Meer over:
NieuwsPaarden
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.