Geen categorie | Nieuws | Paarden | Rundvee | Schaap-Geit | Varkens

Eikels kunnen vergiftiging veroorzaken

Dit jaar dragen de eikenbomen heel veel eikels. Eikels (vooral groene) en groen eikenblad bevatten tannine. Deze stof kan bij schapen, geiten, runderen en paarden vergiftigingen veroorzaken, meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).
In de komende maanden kunnen door buien of storm veel eikels in het land terechtkomen. Dan is het verstandig om de dieren niet onder eiken te laten grazen, aldus de GD. Vooral geiten en varkens vinden eikels lekker en eten rijpe eikels graag op.
Na opname van grote hoeveelheden onrijpe eikels komen bij alle landbouwhuisdieren vergiftigingsverschijnselen voor die gepaard gaan met ernstige maagdarmontsteking. In lichte gevallen komen spijsverteringsstoornissen voor in combinatie met verstopping en bloederige diarree.
Schapen verdragen eikels slecht. Ze worden onrustig, weigeren voer en krijgen last van verstopping (obstipatie) en koliek, bloederige diarree en een dikke buik. Soms vertonen ze een stijve gang, gevolgd door verlammingsverschijnselen. Ze drinken en urineren veel.

Foto: Pixabay.com
Meer over:
Geen categorieNieuwsPaardenRundveeSchaap-GeitVarkens
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.