Blog | Frank de Vries

Fout imago

Antibiotica hebben we met z’n allen een verkeerd imago gegeven. Dat is jammer en in mijn ogen fout. Antibiotica hebben een wezenlijke plek in de gezondheidszorg van dieren en van onszelf.

Ziekte van Lyme

Denkt u maar eens aan een verwaarloosde blaasontsteking. Die kan niet alleen vreselijk veel pijn doen, maar het kan je zelfs noodlottig worden. En dat is niet nodig dankzij het bestaan van antibiotica. Die lossen praktisch alle gevallen van een blaasontsteking op. En niet te vergeten de Ziekte van Lyme. Een tekenbeet met de Lyme-bacterie kan je levenslang in de lappenmand brengen of veel erger nog, jouw leeftijd aanzienlijk verkorten.
En die koe met een stevige mastitis; zonder antibiotica gaat de koe zeker heen.  Met een gerichte kuur is de kans groot dat de koe later weer een goede melkkoe wordt.
En om dichtbij huis te blijven: uw eigen kroost. Kinderen met een oorinfectie of zware longontsteking. Ik moet er niet aan denken dat er geen antibiotica waren toen mijn oudste zoon op jeugdige leeftijd een nare oorontsteking opliep in een smerig Spaans zwembadje. Hij knapte snel op met een kuurtje.

Kennis ontbreekt

Hoewel de antibiotica al driekwart eeuw bestaan, weten we nog heel veel niet over de werking ervan. En we weten ook vaak niet wat de bijwerkingen in het lichaam zijn. En de invloed op darmflora is ook vaak niet goed in te schatten. Maar een leven zonder antibiotica, nee daar teken ik niet voor.
Die kwaaie naam hebben deze medicijnen sinds 2009, toen onze overheid de antibiotica bij dieren in de ban deed. Onterecht. Dat slechte imago doet veel denken aan gif, doping of harddrugs. Antibiotica horen bij het leven. Antibiotica horen bij de natuur die ze tenslotte zelf ook maakt. Gepast gebruik ervan maken, dat is de kunst.

Pleidooi

Ik pleit niet voor een ongebreideld gebruik van antibiotica. En ik pleit ook niet voor een onverstandig gebruik ervan. En ook niet voor een toename in het gebruik. Maar ik wil wel dat antibiotica af en toe eens in het zonnetje worden gezet. Figuurlijk. Ze hebben het verdiend.

Meer over:
BlogFrank de Vries
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.