Nieuws | Paarden

Nieuwe test voor droes bij paarden

Steeds vaker merkt de Gezondheidsdienst voor Dieren dat droes ook een minder typisch verloop kan hebben. Daarom heeft de GD vanaf deze maand een nieuwe zogenoemde ELISA-test waarmee droes bij paarden makkelijker kan worden herkend.
Droes kan abcessen veroorzaken in de lymfeknopen aan het hoofd, maar volgens de GD gebeurt dat niet altijd. Voor die gevallen is de nieuwe test een uitkomst.

Inzet

De nieuwe test kan worden ingezet voor het opsporen van dragers bij bedrijven die denken vrij te zijn van droes, het onderzoek van nieuwe paarden op antistoffen voordat ze in contact komen met andere paarden, het opsporen van besmette paarden zonder duidelijk symptomen, het opspoten van dragers na een uitbraak en bij verdenking op verslagen droes of andere complicaties.
Droes is een zeer besmettelijke bacteriële infectie. De ziekte kan voorkomen bij paarden en pony’s van elke leeftijd en elk ras en kan veel problemen en schade veroorzaken. In sommige gevallen kan de ziekte fataal aflopen.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPaarden
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.