Nieuws | Paarden

'Waakzaam zijn op paardenziekte dourine'

Het risico van insleep van de paardenziekte dourine in België is zeer laag, maar waakzaamheid is zeker gerechtvaardigd, gezien de globalisering van de handel in sperma en de intercontinentale verplaatsingen van paarden. Dat schrijft het Wetenschappelijk Comité van het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) in een adviesrapport.
Dourine is een ernstige acute of chronische besmettelijke parasitaire geslachtsziekte bij paarden en paardachtigen. Het is een officieel aangifteplichtige ziekte in Europa. De ziekte wordt geacht te zijn uitgeroeid in Europa, maar in 2011 en 2012 heeft zich een aantal uitbraken voorgedaan in Italië. Die uitbraken werden waarschijnlijk veroorzaakt door de illegale invoer van paarden voor de slacht; sommige paarden werden uiteindelijk niet geslacht of hadden de gelegenheid om te dekken voor ze werden geslacht.
Sindsdien werd enkel een uitbraak in Botswana (2015-2016) gemeld.

Voorbereiden op uitbraken

De Belgische autoriteiten willen zich voorbereiden op mogelijke uitbraken van dourine en de wetgeving die nodig is om deze uitbraken te bestrijden aanpassen. Daarvoor is advies gevraagd aan het Wetenschappelijk Comité van het FAVV.
Het hele rapport Controle van dourine bij paardachtigen (pdf) van het Wetenschappelijk Comité staat op de website van het FAVV.

Meer over:
NieuwsPaarden
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.