Nieuws | Rundvee

Niet opstaan na afkalven: blijvende spierschade

Een koe die niet kan staan nadat ze heeft afgekalfd heeft al na zes uur liggen onherstelbare schade aan haar spieren. Dat meldt het Duitse Top Agrar.
Het hoge gewicht van de koeien zorgt voor een grote druk op de spieren. Gedurende de tijd dat de dieren liggen proberen de spieren op te zwellen maar dat gaat niet omdat de spieren omgeven zijn door niet elastisch materiaal.
Het gevolg is dat de bloedcirculatie stokt. Dit tekort aan bloed en dus zuurstof leidt tot beschadiging van het spierweefsel. En is die beschadiging te groot, dan herstelt de spier niet meer. Overigens is de tijd dat een koe niet kan opstaan, niet de enige factor die een rol speelt bij de mate van spier­beschadiging. Het gewicht van de koe speelt mee, net als de structuur van het oppervlak waarop het dier ligt en of ze van ligpositie kan veranderen. Omrollen blijft dus nog altijd een advies. (Top Agrar)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.