Nieuws | Varkens | Zoönosen

RIVM: varkensgriep gevonden bij mens

Bij een persoon die recent in een varkensstal was geweest, is twee weken geleden varkensgriep (Influenza A (H1N1) vastgesteld. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De persoon had ernstige griepklachten, maar is inmiddels hersteld.
Varkensgriep komt al tientallen jaren voor bij varkens in Nederland waarbij het milde klachten veroorzaakt. Het virus werd in 1986 en 1993 ook al bij de mens vastgesteld. Dat dit vaker voorkomt is niet uitgesloten, aldus het RIVM.

Geen andere mensen besmet

Influenza van dierlijke oorsprong is bij mensen een meldingsplichtige ziekte. Uit voorzorg zijn de directe contacten van de patiënt tien dagen gevolgd en onderzocht als zij klachten kregen die kunnen passen bij (milde) griep. Uit dit monitoringsonderzoek van de GGD bleek dat er geen andere mensen besmet zijn geraakt met het varkensgriepvirus.
Deze infectie met het varkensgriepvirus heeft geen enkel verband met het vogelgriepvirus (H5N8) dat recent bij watervogels is gevonden.

Ziekteverschijnselen bij de mens

De ziekteverschijnselen na een infectie met een dierlijk griepvirus lijken op die van de griep bij mensen. De klachten zijn in het algemeen mild: koorts, neusverkoudheid, keelpijn, hoesten, benauwdheid, hoofdpijn en spierpijn. Soms kunnen de klachten ernstiger verlopen met bijvoorbeeld een longontsteking.

Besmetting voorkomen

Vooral mensen die intensief en langdurig contact hebben met besmette dieren lopen risico om ziek te worden van een dierlijk griepvirus, aldus het RIVM. Dat geldt bijvoorbeeld voor varkenshouders en hun medewerkers. De preventieve maatregelen richten zich onder andere op algemene hygiënemaatregelen, zoals handen wassen na contact met dieren en niet eten of drinken in de buurt van besmette dieren of in de stal. Daarnaast moet het aantal mensen dat in contact met besmette dieren komt, beperkt worden. Ook helpt voorlichting over ziekteverschijnselen om personeel alert te maken op eventuele gezondheidsklachten.
Er is geen vaccinatie voor mensen beschikbaar die bescherming biedt tegen dierlijke griepvirussen.
Influenza/griep – Dierziekten-ABC

Meer over:
NieuwsVarkensZoönosen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.