Nieuws | Pluimvee | Zoönosen

Hoogpathogene vogelgriep bij zwaan, eend en kip in Nederland

Bij een hobbydierhouder in Den Oever, pal aan de Afsluitdijk in Noord-Holland, is op 17 november bij een dode zwaan het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 aangetroffen. Bij nader onderzoek werd het virus ook gevonden bij een eend en een kip. Dat meldt staatssecretaris Van Dam in een brief waarmee hij de Tweede Kamer informeert over de stand van zaken rondom vogelgriep.
Voor de hobbydierhouder in Den Oever betekende de vondst van H5N8 dat op 18 november zijn kippen en (water)vogels moesten worden gedood. Tijdens het doden van de dieren bleek dat er inmiddels meerdere dieren ziek waren.
In Zeewolde, Monnickendam, Rotterdam, Werkendam, Oostzaan, Medemblik en Durgerdam zijn de afgelopen tijd dode wilde watervogels gevonden waarbij hoogpathogene H5N8 is vastgesteld.
De deskundigengroep dierziekten, die in opdracht van Van Dam wekelijks een risicobeoordeling maakt van de vogelgriepsituatie, is van mening dat er nog steeds een aanzienlijk verhoogd risico is op introductie van het virus op pluimveebedrijven in Nederland. De verslagen van de deskundigengroep worden gepubliceerd op de website www.deskundigengroepdierziekten.nl.

Buitenland

Hongarije, Duitsland en Oostenrijk deden eerder al melding van hoogpathogene H5N8 bij commercieel gehouden dieren. In Hongarije zijn inmiddels zeven bedrijven met H5N8 besmet verklaard. In Denemarken is bij een hobbyhouder met 69 vogels H5N8 gevonden.

Risico’s voor mensen zeer laag

Zowel het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), de instelling van de Europese Unie die zich bezig houdt met de bescherming van Europa tegen infectieziekten, als de World Health Organisation (WHO), hebben een risicobeoordeling naar de risico’s van H5N8 voor mensen uitgevoerd. Beide organisaties hebben geconcludeerd dat er tot op heden geen menselijke besmettingen met dit virus zijn gemeld en dat het risico van overdracht naar mensen zeer laag is.

Vaccinatie bij uitzondering

Van Dam heeft informatie ingewonnen over de mogelijkheid van het inzetten van vaccins tegen vogelgriep in bijvoorbeeld dierentuinen. Vaccinatie tegen vogelgriep is in de Europese Unie bij uitzondering mogelijk. Er is een vaccin in Europa geregistreerd, maar dat is gebaseerd op een vogelgriepvirus van het type H5N2; de werkzaamheid van dit vaccin tegen het huidige H5N8-virus is hoogstwaarschijnlijk zeer gering.
Vogelgriep – Dierziekten-ABC
Foto: Pixabay/marmax

Meer over:
NieuwsPluimveeZoönosen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.