Nieuws | Paarden

Vergiftiging paarden door ontkiemende esdoornzaden

Er zijn weer gevallen van atypische myopathie bij paarden door ontkiemende esdoornzaden (de ‘helikoptertjes’). Daarvoor waarschuwt de internationale onderzoeksgroep voor atypische myopathie, meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).
Als  paarden de kiemen van esdoornzaden (of in de herfst de zaden) opeten, kunnen ze een vergiftiging oplopen en atypische myopathie (AM) krijgen. AM is een ernstige spierziekte. Paarden die erdoor getroffen worden bewegen moeilijk, gaan verkrampt staan of plat liggen en soms zijn ze benauwd. Ook kan hun urine donker verkleurd zijn. Paarden met AM vertonen sterk verhoogde spierwaardes (CPK, ASAT en LDH) in het bloed. Als een paard verschijnselen krijgt, is het belangrijk het dier rust te geven (dus niet transporteren), de ernst van de aandoening vast te stellen en snel een behandeling in te stellen. Deze behandeling bestaat onder meer uit pijnstillers, infuus en toediening van carnitine, vitamine E en vitamine B2.

Schralere weides

De ziekte komt niet vaak voor, maar heeft bijna altijd een dodelijke afloop en treft nogal eens meerdere dieren in een koppel. De aandoening wordt vooral vastgesteld bij paarden die in wat schralere weides worden gehouden en daarin niet bijgevoerd krijgen, waardoor ze eerder geneigd zijn om bijvoorbeeld de minder smakelijke esdoornzaden toch op te eten. Inmiddels is aangetoond dat opname van hypoglycine A, dat in esdoornzaden (de helikoptertjes), esdoornblad en esdoornzaailingen (kiemen) kan zitten, tot AM kan leiden. De gifstof is tamelijk stabiel, dus ook in hooi nog potentieel gevaarlijk. Als paarden op een weide lopen waar esdoorns omheen staan, is dan ook de beste maatregel om met een tijdelijke omheining de risicoplekken af te zetten, de paarden bij te voeren of ze zelfs te verweiden of op te stallen.
Overigens zijn niet alle esdoornsoorten gevaarlijk voor paarden, blijkt uit onderzoek door de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en RIKILT Wageningen UR. Bij de gewone esdoorn werd de giftige stof hypoglycine A aangetroffen, bij de veldesdoorn en de Noorse esdoorn was dat niet het geval.
Foto: Hans/Pixabay

Meer over:
NieuwsPaarden
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.