Nieuws | Pluimvee

KNMvD verbaasd over conclusies Wakker Dier pijn bij kippen

De KNMvD is verbaasd over de conclusies die Wakker Dier trekt in een persbericht over pijn bij kippen. Volgens Wakker Dier lijden miljoenen kippen pijn. Maar uit het onderliggende onderzoeksrapport (pdf) blijkt dat het inschatten van pijn bij pluimvee lastig en subjectief is, aldus de KNMvD. Er is bovendien weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.
Voor het onderzoek, dat tot stand kwam met behulp van de KNMvD, interviewde Wakker Dier vier pluimvee-experts. Wakker Dier concludeert uit de interviews dat pijn bij kippen veroorzaakt wordt door verschillende aandoeningen, waaronder voetzoolzweren en aangetaste hakken, gewrichts- en skeletproblemen, geïrriteerde luchtwegen en ogen en maag-darm- en verteringsstoornissen, en dat de pijn niet bestreden wordt, omdat er geen geregistreerde pijnstillers voor kippen beschikbaar zijn. Wakker Dier wil dat de sector zo snel mogelijk maatregelen neemt ’tegen de massale pijn bij kippen’.

‘Wel pijnstiller als dierenarts het nodig vindt’

De KNMvD zegt in een reactie op de conclusies van Wakker Dier dat maatregelen op het gebied van fokkerij, huisvesting en voeding de gezondheid en het welzijn van de dieren sterk hebben verbeterd en het aantal pijnlijke aandoeningen verminderd. Bij een deel van de vleeskuikens komen wel gezondheidsproblemen voor, die naar inschatting van dierenartsen met pijn gepaard gaan, aldus de KNMvD. ‘Het geven van pijnstilling kan dan op korte termijn een oplossing zijn, maar voorkomen is beter dan genezen. Voor kippen is op dit moment geen pijnstiller geregistreerd. Als dierenartsen het nodig vinden, kunnen zij wel pijnstillers geven die geregistreerd zijn voor gebruik bij andere dieren. In dat geval geldt er een standaard wachttijd van 28 dagen, ofwel 4 weken, zodat er geen medicijnresten meer in het vlees zitten. Vleeskuikens worden op een leeftijd van 6 tot 8 weken geslacht. Zij kunnen dus maar kort niet-geregistreerde pijnstillers krijgen.’

Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.