Nieuws | Rundvee

Strooisel in kalverbox: tarwestro als beste uit de test

Het ligbed van kalveren moet zacht, warm en droog zijn. Tarwestro is dan vaak eerste keus. Maar stro is dit jaar schaars en daarmee stijgen de prijzen ervan. Amerikaanse onderzoekers vergeleken tarwestro met ander (mogelijk goedkoper) strooisel. De gezondste kalveren liggen op houtkrullen of … tarwestro, blijkt uit hun studie.
De Amerikanen onderzochten vijf verschillende strooiselsoorten voor kalveren, meldt het Duitse vakblad Agrar Heute: granietpoeder, zand, rijstdoppen, houtsnippers en tarwestro. Geen van de materialen veroorzaakte stress bij de jonge dieren. De kalveren op zand waren echter natter dan hun soortgenoten die op stro of houtkrullen werden gehouden. De kalveren op granietpoeder waren het smerigst. De rijstdoppen hadden de neiging aan de vacht van de dieren te blijven kleven. Deze kalveren spendeerden veel tijd aan het schoonmaken van zichzelf.
De kalveren die werden gehouden op houtkrullen of tarwestro waren het gezondst. Deze strooiselmaterialen absorberen het vocht het best en zorgen voor warmte.

Geen concessies

Volgens de onderzoekers is het bij de keuze van strooisel belangrijk om rekening te houden met de buitentemperatuur. Vooral in de winter en lente, als de temperatuur ver onder de 5 graden Celsius kan dalen, is er niets beter dan stro vanwege de thermische isolatie. In de zomer zou een veehouder dan kunnen kiezen voor houtkrullen. Maar, zo stellen de onderzoekers, aan de gezondheid en het comfort van het kalf mogen geen concessies worden gedaan, ook niet als stro schaars en duur is:  een zacht, droog en warm ‘nest’ moet altijd beschikbaar zijn voor het kalf.

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.