Geen categorie

'Grootste uitbraak van miltvuur in twintig jaar in Frankrijk'

Meer dan vijftig dieren – runderen, schapen en paarden – van 28 boerderijen in het departement Hautes-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk zijn sinds juni getroffen door miltvuur (antrax). Het is de grootste uitbraak van miltvuur in Frankrijk sinds bijna twintig jaar, meldt het Franse persbureau AFP.
De eerste gevallen bij dieren werden waargenomen in Montgardin, ongeveer 15 kilometer ten oosten van de hoofdstad Gap van Hautes-Alpes, waar zes koeien dood werden aangetroffen op 28 juni.
Er worden allerlei maatregelen genomen om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Zo worden besmette bedrijven 21 dagen geblokkeerd.
Vaccinatie van dieren is de meest effectieve manier om verspreiding van de ziekte te beperken, aldus AFP, maar dierenartsen zouden momenteel een tekort hebben aan het vaccin door vakantie bij het Spaanse laboratorium waar het vaccin wordt gemaakt.

Zeldzaam

De ziekte is zeldzaam in Frankrijk, maar niet uitzonderlijk. Sinds 1999 zijn er meer dan honderd uitbraken geregistreerd in Frankrijk, van gemiddeld nul tot tien per jaar. Er komen meer gevallen voor tijdens hete zomers die volgen op periodes van zware regenval.

Zoönose

Miltvuur wordt veroorzaakt door de bacterie Bacillus anthracis. Miltvuurbacteriën kunnen zeer lang overleven doordat ze een dik kapsel om zichzelf kunnen vormen als ze in contact komen met zuurstof. De gevormde bacteriesporen kunnen vele decennia infectieus blijven.
Miltvuur is een zoönose, maar in Frankrijk zijn geen besmettingen van mensen waargenomen. Overdracht van de ziekte van dier op mens zou uiterst zeldzaam zijn. Infecties van mens op mens komen ook zelden voor.
Volgens de Nederlandse Gezondheidsdienst voor Dieren is miltvuur in de afgelopen zeven jaar niet voorgekomen in ons land. In de twee decennia daarvoor is de ziekte slechts zeven keer gediagnosticeerd.
Miltvuur – Dierziekten-ABC
Foto: Groms78/Wikimedia

Meer over:
Geen categorie
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.