Nieuws | Rundvee | Schaap-Geit

Blauwtong breidt zich verder uit in Duitsland

In het zuidwesten van Duitsland breidt de ziekte blauwtong (BTV-8) zich verder uit. Daardoor worden meer gebieden tot beperkingsgebied verklaard.
Het beperkingsgebied omvat nu het volledige grondgebied van de deelstaten Baden-Württemberg, Saarland en Rijnland-Palts en talrijke provincies in de deelstaten Hessen en Noordrijn-Westfalen.

Bijgewerkte aanbeveling vaccinatie

De Permanente Vaccinatiecommissie Diergeneeskunde (StIKo Vet) in Duitsland heeft zijn mening over BTV-vaccinatie bijgewerkt. In een rapport wijst StIKo Vet op de voortdurende noodzaak om rundvee en kleine herkauwers tegen blauwtong te beschermen met vaccinatie.

LTO: oppassen voor blauwtong

Volgens LTO Nederland moeten Nederlandse rundvee-, schapen- en geitenhouders heel waakzaam zijn voor blauwtong. In Nederland zijn de schapen, geiten en rundvee op dit moment niet beschermd tegen het virus, want sinds 2012 is er bijna niet meer gevaccineerd. Veehouders kunnen vrijwillig vaccineren tegen blauwtong. LTO adviseert om daarover te overleggen met de dierenarts.
Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) raadt Belgische veehouders sterk aan om herkauwers te vaccineren tegen blauwtong. Naast de dreiging vanuit Duitsland heeft België te maken met dreiging vanuit Frankrijk (BTV-8 en BTV-4).
Blauwtong – Dierziekten-ABC
Foto: Faculteit Diergeneeskunde, Utrecht

Meer over:
NieuwsRundveeSchaap-Geit
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.