Nieuws | Rundvee

GD: mais niet meteen na inkuilen voeren

Verse mais meteen na inkuilen voeren, kan voor gezondheidsproblemen en een verminderde melkproductie zorgen. Daarvoor waarschuwt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).
De maisoogst viel in 2018 op bedrijven in droge gebieden tegen, waardoor er dit jaar weinig voorraad is. Ook deze zomer verloopt droog, waardoor veel voer van de wintervoorraad al is opgevoerd doordat er beperkt geweid kon worden. Hierdoor willen melkveehouders wellicht sneller beginnen aan de mais van dit jaar, aldus de GD.
Maar het voeren van verse mais meteen na inkuilen kan verteringsproblemen geven waardoor te veel dunne mest en een melkproductiedaling ontstaat. Verse mais bevat meer suiker en is ook broeigevoeliger dan mais die goed geconserveerd is.

Minimaal vier weken wachten

De GD adviseert om met voeren van verse mais te wachten tot minimaal vier weken na inkuilen. Zorg dat de kuil goed is aangereden en een gronddek heeft voor een goede conservering.
Melkveehouders die echt niet kunnen wachten met voeren, worden geadviseerd het dan heel geleidelijk te doen, een beperkte hoeveelheid te voeren en te zorgen voor voldoende structuur in het rantsoen.

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.