Nieuws | Paarden | Rundvee | Schaap-Geit

Eikenprocessierups ook risico voor dier

Ook dieren kunnen klachten van brandharen van eikenprocessierupsen krijgen als ze grazen in de buurt van eiken waarop de rupsen zich bevinden. Of na het eten van hooi dat is gewonnen in de buurt van aangedane bomen en is besmet met brandharen. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).
Eikenprocessierupsen hebben duizenden kleine haartjes met weerhaken die de huid en slijmvliezen van mensen en dieren kunnen binnendringen. De haartjes bevatten eiwitten die zeer irriterend en allergeen zijn. De haartjes bevinden zich niet alleen op de eikenprocessierups, maar ook in de buurt van eiken met nesten.

Paarden en honden

Bij dieren zijn problemen zoals irritatie en allergische reacties gedocumenteerd bij paarden en honden, voornamelijk aan lippen en mond. Koolmezen eten de rupsen graag, dus mogelijk zijn vogels minder gevoelig. Voor herkauwers, varkens en pluimvee is momenteel niet beschreven dat deze dieren klachten kunnen ontwikkelen, aldus de GD.

Spoelen met water

Verschijnselen door brandharen van de eikenprocessierups ontstaan vaak acuut tot hooguit binnen enkele uren. Als dierhouders verschijnselen bij hun dier zien, is het belangrijk de mond/bek van het dier meteen zoveel mogelijk te spoelen om de brandharen te verwijderen. Om zelf geen irritatie op de huid te krijgen, is het raadzaam om hierbij handschoenen te dragen. Over een eventuele behandeling kan de dierenarts adviseren.

Meer over:
NieuwsPaardenRundveeSchaap-Geit
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.