Nieuws

20 nertsenbedrijven geruimd vanwege coronavirus

Na vandaag zijn er in Nederland twintig nertsenbedrijven geruimd omdat er besmetting met het coronavirus is vastgesteld. Dat meldt het ministerie van LNV.

In Gemert werd een bedrijf verdacht en op 6 juli is de besmetting met het coronavirus officieel vastgesteld. Er werden 2.000 moederdieren gehouden. De besmetting is aan het licht gekomen door het early warning monitoringssysteem waarmee wekelijks dieren worden getest op het virus. Het bedrijf wordt vandaag geruimd.

Maatregelen

Het kabinet nam eerder al maatregelen voor alle pelsdierhouderijen in Nederland, zoals een landelijk vervoersverbod van nertsen, een bezoekersverbod in stallen en een strikt hygiëneprotocol, om verdere verspreiding tegen te gaan en om te voorkomen dat het virus overgaat van nerts op mens, dat op twee bedrijven waarschijnlijk is gebeurd.

Stoppersregeling

Het Rijk werkt aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. In 2024 moeten nertsenhouderijen conform het wettelijk verbod sowieso stoppen met hun activiteiten.

Foto: SwiatRolnika.tv

Meer over:
Nieuws
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.