Nieuws

Veiligheidsregio wil preventieve ruiming van alle nertsen

Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost wil dat de nog niet-geruimde nertsenbedrijven in het zuidoosten van Noord-Brabant preventief worden geruimd. Verdere besmettingen van nertsenbedrijven met het coronavirus en onrust moeten daarmee worden voorkomen. Dat staat in een brief van het bestuur van de Veiligheidsregio aan minister Schouten van LNV.

Op 9 juli kwamen er opnieuw twee besmette nertsenbedrijven bij. In totaal zijn nu 22 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard met het coronavirus. Op twintig bedrijven zijn alle dieren geruimd.

‘Niet in control’

Het oostelijk deel van de provincie Noord-Brabant telt een groot aantal nertsenbedrijven op een relatief beperkt oppervlak en beperkte onderlinge afstanden, zo stelt de Veiligheidsregio in haar brief. De organisatie maakt zich zorgen over de onbekendheid van de besmettingsbron van de recent besmette bedrijven en over het op vrijwillige basis testen van het personeel in de nertsensector. Ook over de rol van boerderijkatten is de Veiligheidsregio bezorgd.  “Al met al een onduidelijke en onbevredigende situatie die niet het beeld geeft dat we met elkaar in control zijn.”

Drastische maatregel

Preventieve ruiming van álle nertsenbedrijven zal ervoor zorgen dat geen nieuwe besmettingen plaats kunnen vinden, aldus de Veiligheidsregio. “We beseffen dat preventief ruimen een drastische maatregel is, ook omdat niet gebleken is dat er een verhoogd risico op besmetting van omwonenden is. Maar het bestuur van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost vindt dat het ruimen van de bedrijven de enige manier is om de inwoners het gevoel van veiligheid en gezondheid terug te geven.”

Foto: SwiatRolnika.tv

Meer over:
Nieuws
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.