Nieuws | Rundvee

Schouten wil veevoermaatregel mogelijk aanpassen om diergezondheid

Minister Schouten van LNV gaat in gesprek met deskundigen van onder andere de beroepsorganisatie voor dierenartsen KNMvD over de veevoermaatregel voor melkveehouders die in september zou moeten ingaan. Als uit dat gesprek blijkt dat er ‘aanvullende diergezondheidsrisico’s’ te verwachten zijn, zal Schouten de regeling daarop aanpassen. Dat schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.
Volgens minister Schouten heeft zij bij het opstellen van de veevoermaatregel – het beperken van het ruw eiwit in krachtvoer – rekening gehouden met de gevolgen voor de diergezondheid. Maar de melkveesector en dierenartsen maken zich toch zorgen over de gevolgen van het voeren van krachtvoer met een lager gehalte ruw eiwit. “Diergezondheid is ook voor mij een uitgangspunt waar niet aan getornd mag worden en daarom begrijp ik de zorgen die hier bij boeren over leven”, aldus de minister in haar brief.
Ze verwacht eind augustus de Tweede Kamer te kunnen informeren over haar gesprek met onder andere de KNMvD en een eventuele aanpassing van haar veevoermaatregel.

Resultaten doorrekening sectorplan eind augustus

Minister Schouten verwacht dat ze eind augustus ook de resultaten heeft van de doorrekening door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) van het alternatieve veevoerplan van de melkveesector: 3 procent reductie van het ruw eiwitgehalte in het geleverde mengvoer op sectorniveau ten opzichte van 2018.
Volgens Schouten zal er sowieso een veevoermaatregel van kracht worden: die van haarzelf of die van de sector. “Het is raadzaam hier nu al op te anticiperen in het voerregime, voeraankopen en voorraadbeheer”, zo schrijft de minister.
Foto: Twan Wiermans

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.