Nieuws | Rundvee

LTO roept Schouten op veevoermaatregel te schrappen

LTO Nederland doet een “ultieme oproep” aan minister Schouten van LNV om de veevoermaatregel in te trekken. “De maatregel staat symbool voor regelzucht, micromanagement en detailregelgeving. De recente droogte verergert de zorgen over de haalbaarheid van de maatregel”, aldus LTO.
De veevoermaatregel leidt tot veel frustratie en zorgen bij melkveehouders. “Door generieke normen op de hoeveelheid eiwit in krachtvoer op te leggen, worden boeren beperkt in hun vakmanschap. Het wordt ondernemers daarmee onmogelijk gemaakt om het beste rantsoen voor hun koeien samen te stellen. Met name jongvee en hoogdrachtige koeien lopen gezondheidsrisico’s door de maatregel”, aldus Wil Meulenbroeks, voorzitter van de LTO-vakgroep Melkveehouderij.

Droogte verergert situatie

De droogte verergert de situatie. Het weidegras dat de komende tijd in de eiwitvoorziening van dieren moet voorzien is op veel plekken verdroogd. Normaal gesproken kunnen melkveehouders dat uitstekend opvangen via het krachtvoer, maar die optie is er straks niet meer, meldt de landbouworganisatie.

Vanaf 2021

LTO zegt wel werkbare, effectieve afspraken over de verdere reductie van de stikstofuitstoot te willen maken met de overheid voor de periode vanaf 2021, ook via verlaging van het eiwitgehalte in het voer. “Wij zijn bereid om onze verantwoordelijkheid te nemen, net zoals andere sectoren dat moeten doen.”

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.