Nieuws | Rundvee

Kort geding: 'veevoermaatregel moet van tafel'

Stichting Stikstofclaim eist in een kort geding tegen het ministerie van LNV dat de veevoermaatregel wordt geschrapt. De zitting van het kort geding vindt plaats op 20 augustus in de rechtbank van Den Haag. Maar of het kort geding nog nodig is, is de vraag, want minister Schouten maakt mogelijk vandaag bekend dat ze de maatregel cancelt.
De melkveehoudersvakbond NMV en de Dutch Dairymen Board (DDB) zijn mede-eisers in het kort geding. Het kort geding wordt verder gesteund door Agractie Nederland, NAJK, POV (varkenshouderij), NVP (pluimveehouderij), FVS (vleesveehouderij), FDF, Netwerk Grondig en VVK (kalversector).

Negatieve effecten

Het ministerie van LNV wil per 1 september met de veevoermaatregel limieten stellen aan de eiwitgehalten in krachtvoer voor koeien. Volgens Stikstofclaim ontbreekt op meerdere terreinen een wettelijke of deugdelijke grondslag voor de veevoermaatregel. Zo zijn er significante negatieve effecten voor de diergezondheid en het dierenwelzijn te verwachten, is de veevoermaatregel in strijd met Europese harmonisatiewetgeving en is het ministerie van LNV er tot nu toe niet in geslaagd om de onderbouwing van de eiwitlimieten en de uitzonderingsclausule van 155 gram voor het totaalrantsoen te overleggen, aldus Stikstofclaim.
Gisteren riep LTO Nederland minister Schouten van LNV al op om de veevoermaatregel in te trekken.

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.