Nieuws | Rundvee

Vaker mastitis door klebsiella bij warm weer

In de zomerperiode neemt de infectiedruk toe en wordt het risico op uierontstekingen groter. Een van de bacteriën die in de warmere maanden van het jaar vaker mastitis veroorzaakt is klebsiella. Maar soms krijgen koeien pas later daadwerkelijk mastitis door klebsiella, meldt de GD.
Klebsiella komt voor in de bodem en daardoor soms in boxstrooisel. Ook in mest komt de bacterie voor. Via mest kunnen het ligbed, de looppaden en de huid van de koe besmet raken. Klebsiella kan zowel ernstige zichtbare mastitis als niet-zichtbare mastitis veroorzaken.
Als een ligbed klebsiellabacteriën bevat, kunnen die zich bij warm en vochtig weer explosief vermenigvuldigen. Hierdoor neemt de infectiedruk in het ligbed enorm toe. Tegelijkertijd komt de weerstand van koeien bij warmer weer onder druk te staan, waardoor de bacteriën makkelijker kunnen toeslaan. Elk jaar krijgt het UGA Team tijdens de warmere maanden van het jaar dan ook meer telefoontjes van veehouders en dierenartsen in verband met klebsiellaproblemen. De bacterie wordt in de zomermaanden en ook in het najaar vaker gevonden in tankmelk.

Droge en schone boxen

In de strijd tegen klebsiella is het onder andere belangrijk om te zorgen voor schoon en droog strooisel van een goede kwaliteit in ligboxen die vrij zijn van mest. Om de boxen goed droog te houden (en de pH te verhogen) kan kalk aan het strooisel worden toegevoegd. Hittestress voorkomen is ook belangrijk, evenals een goede voeropname en mineralenvoorziening. Meer tips zijn te vinden op de website van de GD.

Meer over:
NieuwsRundvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.