In de praktijk | Nieuws | Paarden

Westnijlvirus voor het eerst in Nederland gevonden

Het westnijlvirus is voor het eerst in Nederland gevonden. Dat meldt het RIVM. In de regio Utrecht is een grasmus positief getest op het virus. Naast mensen kunnen ook paarden klachten krijgen door dit virus.
Het westnijlvirus heeft zich de laatste tientallen jaren verspreid over grote delen van de wereld, waaronder Zuidoost- en Centraal-Europa en Duitsland. Besmetting gebeurt via geïnfecteerde muggen. De muggen raken geïnfecteerd doordat zij zich voeden op besmette vogels. Daarna verspreiden deze muggen het virus naar andere vogels en soms ook naar mensen en andere zoogdieren, zoals paarden. Dit gebeurt voornamelijk in de zomermaanden en vroege herfst. Het virus wordt niet via muggen van mens naar mens of van mens naar dier overgebracht.

Grasmus waarschijnlijk besmet in Nederland

In Nederland wordt door diverse partijen onderzoek gedaan naar het voorkomen van het westnijlvirus in ons land.Vanaf begin dit jaar zijn er al ruim duizend gezonde wilde vogels getest.
De grasmus is een broedvogel in Nederland. Grasmussen arriveren in april en vertrekken in de nazomer weer naar Afrika. Omdat de grasmus positief is getest in de zomer, is het zeer waarschijnlijk dat deze mus het virus in Nederland heeft opgelopen. Dezelfde vogel was in het voorjaar ook gevangen en négatief getest.

Besmetting bij mensen

Als mensen besmet raken, worden zij meestal niet ziek. Zo’n 80 procent krijgt helemaal geen klachten, 20 procent krijgt milde symptomen zoals koorts en griepachtige klachten. In uitzonderlijke gevallen kan een infectie leiden tot ernstige neurologische klachten. Een infectie met het virus is bij mensen in Nederland al eens gevonden, maar al deze infecties waren in het buitenland opgelopen.

Besmetting bij paarden

Ook paarden kunnen klachten krijgen na infectie met het westnijlvirus, in tegenstelling tot andere (landbouw)huisdieren. Volgens het RIVM verloopt een infectie bij paarden net als bij mensen meestal zonder (zichtbare) verschijnselen. Zo’n 20 procent vertoont milde verschijnselen zoals gebrek aan eetlust, sloomheid en koorts. Ongeveer 10 procent van de dieren krijgt ernstige klachten. Er is geen gerichte behandeling mogelijk. Wel zijn er voor paarden vaccins beschikbaar.
Westnijlvirus – Dierziekten-ABC

Meer over:
In de praktijkNieuwsPaarden
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.