Nieuws

Denemarken wil alle nertsen doden

De Deense regering heeft besloten om alle nertsen op nertsenhouderijen in Denemarken te doden na de ontdekking van een nieuwe mutatie van het coronavirus in nertsen. Het gemuteerde virus kan de werking van vaccins beïnvloeden, volgens de Denen.

Half juni bleken de eerste nertsenhouderijen in Noord-Jutland besmet te zijn met covid-19, en het virus heeft zich sindsdien verspreid naar 207 nertsenbedrijven verspreid over Jutland.
Eerder werden in Denemarken al verschillende mutaties van covid-19 gevonden in nertsen, maar die zouden de werking van vaccins niet aantasten. Wel werden besmette nertsenhouderijen geruimd.
Nu is er een nieuwe mutatie gevonden waartegen vaccins niet optimaal zouden beschermen. Tegelijkertijd vormen nertsenhouderijen een groot virusreservoir dat het risico op meerdere nieuwe virusmutaties vergroot, aldus de Deense regering.

In Nederland 69ste bedrijf besmet

In Nederland is het 69ste nertsenbedrijf besmet geraakt met covid-19, meldde het ministerie van LNV op 5 november. Met covid-19 besmette nertsenbedrijven worden geruimd en er wordt een verplichte stoppersregeling ingevoerd voor alle nertsenbedrijven in Nederland vanaf het voorjaar van 2021.
Het Nederlandse kabinet heeft nog geen signalen dat het coronavirus zich heeft gemuteerd in nertsen, zoals in Denemarken is gebeurd, meldt Nu.nl. “Voor zover we nu kunnen overzien, is dat in Nederland niet het geval”, zegt zorgminister Hugo de Jonge op vragen van de Partij voor de Dieren.

Foto: SwiatRolnika.tv

Meer over:
Nieuws
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.