Nieuws

‘Geen zorgwekkende covid-19-mutant bij Nederlandse nertsen’

In Denemarken worden alle nertsenhouderijen geruimd na de vondst van een nieuwe variant van het covid-19-virus in nertsen. Dat virus is ook bij twaalf mensen gezien, en een toekomstig vaccin beschermt er mogelijk niet optimaal tegen. In Nederland zijn tot nu toe geen nertsenvarianten van het virus bij mensen buiten de nertsenbedrijven vastgesteld, vertelt viroloog Wim van der Poel van Wageningen Bioveterinary Research.

“Net als andere RNA- virussen heeft het covid-19-virus een hoge mutatie-rate: zowel bij mensen als dieren zijn er voortdurend mutaties van het virus. Bij nertsen is dat nog net iets hoger dan bij mensen, lijkt het. Maar we hebben bij nertsen tot nu toe geen mutaties gezien die bij mensen nooit zijn gevonden. Het kan echter gebeuren dat er een variant van het virus ontstaat die ‘succesvoller’ is, die meer ziekte veroorzaakt of zich makkelijker verspreidt. Maar het kan ook de andere kant opgaan, dat er een variant optreedt die minder ziekte veroorzaakt”, aldus viroloog Van der Poel.

Vergelijken

Wageningen Bioveterinary Research volgt alle genetische sequentie van het covid-19-virus in nertsen. “We vergelijken de mutaties met die bij mensen voorkomen; die worden door de Erasmus Universiteit Rotterdam gevolgd. We hebben ook gekeken of nertsenvarianten zich verspreiden naar mensen in Nederland. We zien die varianten wel bij mensen die op nertsenbedrijven wonen of werken, maar niet bij mensen daarbuiten.”

Meer zorgen in Denemarken

Deense onderzoekers zeggen een nertsenvariant te hebben gevonden die ze ook bij twaalf mensen hebben gezien. Dat zou een risico kunnen zijn voor de volksgezondheid, zegt Van der Poel. “Wij hebben die genetische sequentie niet gezien, dus kunnen dat verder niet beoordelen. Ik kan me voorstellen dat de Denen zich nog meer zorgen maken dan wij, omdat in hun land veel meer nertsen worden gehouden dan in Nederland.”

Steeds minder nertsen in Nederland

In Nederland worden met covid-19 besmette nertsenbedrijven geruimd en er wordt een verplichte stoppersregeling ingevoerd voor alle nertsenbedrijven vanaf het voorjaar van 2021. “We willen in Nederland niet dat het covid-19-virus in de nertsenpopulatie blijft circuleren als bij mensen een eind is gekomen aan de besmettingsgolf.”
Toch kiest Nederland er niet voor om alle nertsen meteen te ruimen. Maar volgens Van der Poel daalt het aantal nertsen in Nederland hard, doordat het nu de periode is dat nertsen worden gedood voor hun pelzen. Op de bedrijven waar dat gebeurt wordt geen nieuwe productiecyclus gestart. Daarnaast is de helft van de bedrijven besmet geraakt en al geruimd.
In de Tweede Kamer vindt op 11 november wel een debat plaats over het onmiddellijk stoppen met de nertsenhouderij in Nederland.

SwiatRolnika.tv

Meer over:
Nieuws
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.