Nieuws | Paarden

Zes mensen geïnfecteerd met westnijvirus

In Nederland is er de afgelopen week bij zes mensen een infectie met het westnijlvirus vastgesteld. Dat meldt het RIVM. Het virus komt voor onder vogels en wordt overgebracht door muggen. Daarna verspreiden de muggen het virus naar andere vogels en soms ook naar mensen en andere zoogdieren, zoals paarden.

Laat in het seizoen

Een patiënt heeft het virus opgelopen in de regio Arnhem. De anderen zijn besmest in regio Utrecht. In Nederland werd in oktober voor het eerst een besmetting vastgesteld. De besmettingen zijn gevonden doordat een paar ziekenhuizen in de regio en de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst gericht onderzoek hebben gedaan naar aanleiding van de eerste melding. De zesde patiënt, in de regio Arnhem, heeft het virus pas in oktober opgelopen. Dat is volgens het RIVM opmerkelijk, omdat het muggenseizoen bijna is afgelopen. Het gebeurt bijna nooit dat zo laat in het seizoen iemand besmet wordt met het westnijlvirus.

Niet van mens naar mens

Mensen en paarden kunnen ziek worden van het westnijlvirus, maar spelen bij de verdere verspreiding van de ziekte geen rol. Het virus wordt niet van mens naar mens of van mens naar dier overgebracht. Het is wel mogelijk dat iemand besmet wordt door bloed- of orgaantransplantatie. De meeste mensen worden van een infectie met het virus niet ziek. Zo’n 80 procent krijgt helemaal geen klachten, 20procent krijgt milde symptomen zoals koorts en griepachtige klachten. Wel kan ongeveer 1 procent van de mensen die wordt besmet een ernstige neurologische ziekte krijgen, zoals een hersenontsteking.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPaarden
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.