Nieuws | Pluimvee

Vogelgriep op kalkoenbedrijf Moergestel

Op een kalkoenbedrijf in Moergestel is vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat volgens het ministerie van LNV waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven.
Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om ongeveer 18.000 dieren.  In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Moergestel liggen zes andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Verbod op vervoer

In de 10-kilometerzone rondom dit bedrijf liggen daarnaast nog 21 andere pluimveebedrijven. Minister Schouten heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in deze zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Moergestel. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.