Nieuws | Varkens

Onderzoek naar hoestmonitor op varkensbedrijven

Dierenartsenpraktijk Lintjeshof heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van hoestmonitor SoundTalks bij varkensbedrijven. Met het systeem hopen dierenartsen sneller kunnen handelen bij ziekte.

SoundTalks is een vorm van Precision Livestock Farming (PLF), waarbij gebeurtenissen in de stal direct gemeld worden. Als iets afwijkt van wat normaal is, kan kunstmatige intelligentie dat waarnemen en melden. Bij SoundTalks neemt een algoritme waar of er meer gehoest wordt op een afdeling dan normaal. Als dat zo is, gaat een alarm af in de vorm van een gele of rode LED en komt een waarschuwing als een pushbericht op de telefoon.

Vroeg handelen

Tijdens het onderzoek observeerde Lintjeshof de deelnemende varkensbedrijven nauwlettend. Bij een rood alarm werd verder onderzoek gedaan door speekselmonsters en serologie, waarbij gekeken wordt naar antistoffen en antigenen bij de varkens. Het doel van de SoundTalks-monitor is dat de bedrijfsdierenartsen van Lintjeshof vroeg kunnen handelen, waardoor ziekte, groeivertraging en uitval wordt voorkomen. Volgens Lintjeshof zijn deelnemende bedrijven enthousiast over het systeem.

Bron: Lintjeshof

Meer over:
NieuwsVarkens
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.