Nieuws | Paarden

‘Rhinopneumonie vroegtijdig vaststellen kan uitbraak voorkomen’

Vroegtijdige detectie van rhinopneumonie is nodig om besmette dieren zo snel mogelijk te kunnen isoleren. Dat zegt Eefke Weesendorp, Hoofd Diagnostiek en Crisisorganisatie bij Wageningen Bioveterinary & Research (WBVR).

Weesendorp: “Het voorkomen van de verspreiding van het equine herpes virus, de verwekker van rhinopneumonie, is cruciaal in het afwenden van een uitbraak. Diagnostiek speelt hierin een belangrijke rol.”

PCR op neusswabs of bloedmonsters

Omdat rhinopneumonie op basis van klinische verschijnselen van de voorste luchtwegen niet onderscheiden kan worden van equine influenza, equine viral arteritis of van andere ademhalings­infecties kan een definitieve diagnose alleen worden gesteld aan de hand van virusisolatie of PCR op neusswabs en bloedmonsters. Dit kan al ingezet worden in een vroeg stadium van de infectie.

Er zijn twee equine herpes virus typen die veel voorkomen. In Nederland komt besmetting met type 4 (EHV4) wijdverspreid voor. EHV4 veroorzaakt vooral griepachtige verschijnselen. Infecties met type 1 (EHV1) komen wereldwijd voor in alle landen met een paardenindustrie van betekenis. EHV1 kan resulteren in ontstekingen van de voorste luchtwegen, soms longontsteking, abortus, sterfte direct na geboorte of neurologische symptomen bij paarden en ezels.

De PCR-test, die het virus aantoont, kan onderscheid maken tussen EHV-1 (de verwekker van de uitbraak in Spanje) en EHV-4. Daarnaast kan Wageningen Bioveterinary & Research antistoffen aantonen, die duiden op het doormaken van een infectie.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPaarden
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.