Nieuws | Pluimvee

België heft maatregelen vogelgriep gefaseerd op

In België worden de maatregelen omtrent de vogelgriep gefaseerd opgeheven. Dat meldt Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). De eerste stap is genomen en dat betekent dat particulieren per 6 april niet langer verplicht zijn pluimvee en vogels op te hokken.

Als de situatie goed blijft, dan wordt de ophokplicht bij professionele pluimveehouders op z’n vroegst op 20 april opgeheven.

Volgens DGZ is het risico op besmetting met het vogelgriepvirus momenteel laag genoeg om te beginnen met de versoepelingen. Het virus is echter nog niet verdwenen en daarom zijn particuliere houders nog wel verplicht hun dieren binnen te voorzien van voedsel. Daarmee wordt voorkomen dat wilde vogels naar de ren worden gelokt.

In België waart het hoogpathogene vogelgriepvirus H5 sinds november 2020 rond. Op 1 maart werden tot nu toe de laatste besmettingen vastgesteld. Dat was een besmetting bij wilde vogels. Een besmetting bij gehouden pluimvee dateert van eind januari.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.