Nieuws | Pluimvee

NVWA bezocht 63 bedrijven vanwege AI-verdenking

De NVWA heeft in het vierde kwartaal van 2021 en in het eerste kwartaal van 2022 in totaal 63 bedrijfsbezoeken gedaan vanwege een verdenking van aviaire influenza. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Voorafgaande aan de bedrijfsbezoeken was er bij leggende hennen geen sprake van een productiedaling en was beperkt sprake van een voer- en wateropnamedaling. Aanleiding voor de meldingen was voornamelijk een verhoogde uitval in een specifiek deel van de stal. Bij de sectiebevindingen werden geen specifieke afwijkingen gevonden en betrof het een divers beeld. Vaak was het sectiebeeld ‘negatief’ met soms ergens in een dier lokale bloedingen. Bij vleeskuikens en kalkoenen was de aanleiding ook vaak een lokaal aanwezige verhoogde uitval, een beperkt aantal ernstig zieke dieren en was het sectiebeeld divers en vaak ‘negatief’. Bij eenden was het de ernstige daling in voer- en wateropname die suggestief was voor de aanwezigheid van het H5N1-virus. In de gevallen dat er sprake was van verhoogde uitval zonder de daling in voeropname, was de AI-PCR negatief.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.