Nieuws | Rundvee

Gekkekoeienziekte aangetroffen op Nederlands bedrijf

In Nederland is er op een boerderij bij een dode koe gekkekoeienziekte vastgesteld. Dat meldt het Ministerie van LNV. Het bedrijf is inmiddels geblokkeerd door de NVWA. Om welke variant van de dierziekte het gaat, is nog niet bekend.

Over de locatie van de boerderij doet het ministerie geen uitspraken. In de Engelse plaats Somerset, gelegen in het zuidwesten van het land, is in 2021 ook een geval van BSE (gekkekoeienziekte) ontdekt. Dat was sinds 2014 het vijfde BSE-geval in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland zijn er sinds 1997 88 gevallen van BSE aangetroffen.

Bovine Spongiform Encephalopathy (BSE) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel bij runderen, die uiteindelijk tot de dood leidt. De verschijnselen van BSE treden meestal op vanaf de leeftijd van drie jaar. De dieren zijn bij aanvang van de verschijnselen gemiddeld vier jaar oud en kunnen in een periode van 2 weken tot enkele maanden de volgende verschijnselen gaan vertonen:

 • Stadium 1: gedragsverandering (angst, zeer alert, slaan, ontwijken veehouder, anders dan voorheen reageren op bedrijfsroutine);
 • Stadium 2: neurologische verschijnselen (spiertrillingen, afwijkende gang, spontaan vallen);
 • Stadium 3: verandering in reactie op prikkels (aanraken, geluid en licht);
 • Stadium 4: steeds moeilijker overeind komen, totdat de dieren niet meer kunnen staan (vijftig procent van de dieren wordt pas in dit stadium opgemerkt).
 • Over de auteur: Jasper Lentz
  Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
  Meer over:
  NieuwsRundvee
  Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

  Veehouder & Veearts volledige toegang

  Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.