Nieuws | Varkens

Aanzienlijke daling in aantal gevallen varkenspest bij wilde zwijnen

Het aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij varkens en de gevallen die zijn gemeld bij wilde zwijnen in de Europese Unie zijn in 2022 aanzienlijk gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat meldt AgriHolland.

De cijfers staan in een nieuw rapport van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA. Er waren in 8 lidstaten uitbraken op varkenshouderijbedrijven en in 11 lidstaten werden wilde zwijnen gevonden die met het virus besmet bleken.

In 2022 daalde het aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest bij varkensbedrijven in de Europese Unie met 79% ten opzichte van 2021. Er werden besmettingen gevonden bij varkens in Bulgarije, Duitsland, Italië, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië en Slowakije en ook in 4 landen net buiten de Europese Unie, te weten Moldavië, Noord-Macedonië, Servië en Oekraïne. Van alle uitbraken bij varkensbedrijven vond 87% plaats in Roemenië.

In 2022 werden bij wilde zwijnen ook 40% minder gevallen van Afrikaanse varkenspest gemeld dan in 2021. Er waren vondsten van het virus bij wilde zwijnen in Tsjechië, Estland, Hongarije, Bulgarije, Duitsland, Italië, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië en Slowakije. Ook in Moldavië, Noord-Macedonië, Servië en Oekraïne werden gevallen bij wilde zwijnen gemeld.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsVarkens
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.