Nieuws | Pluimvee

Veldproef vaccinatie vogelgriep start na de zomer

Tijdens een veldproef van ruim een jaar worden twee vaccins tegen vogelgriep onderzocht. Dat heeft minister Adema laten weten aan de Tweede Kamer. De proef wordt vanaf september 2023 uitgevoerd op twee legbedrijven.

In 2022 is een stapsgewijs traject gestart om vaccinatie tegen vogelgriep zo snel mogelijk en met zo gering mogelijk risico’s voor volks- en diergezondheid mogelijk te maken, aldus Adema. Om dit te kunnen realiseren is een vaccinatiestappenplan opgesteld dat in november 2022 naar de Tweede Kamer is gestuurd. Sinds die tijd zijn diverse acties in gang gezet, zoals een veldproef, voorbereidingen van een pilot, en zijn er verschillende acties geweest rondom gevolgen van vaccinatie voor de handel. De veldproef is bedoeld om te onderzoeken of de twee vaccins, die eerder zijn getest in een laboratoriumsetting, ook effectief zijn onder veldomstandigheden.

De veldproef zal naar verwachting starten in september 2023 en wordt uitgevoerd op twee kleine legbedrijven. De proef zal ruim een jaar duren, de productieperiode van een legkoppel. Met kippen uit deze veldproef wordt op verschillende tijdstippen bij Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) een transmissieproef uitgevoerd, om de effectiviteit van de vaccinatie in de loop van die periode te kunnen bepalen. De eerste transmissieproef vindt zeer waarschijnlijk komend najaar plaats. De veldproef eindigt in 2025.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsPluimvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.