Nieuws | Varkens

Meerprijs krulstaart 31 euro per varken

Varkenshouders kunnen rendabel varkens met krulstaarten houden bij een gemiddelde meerprijs tussen 10 en 31 euro per varken. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research in opdracht van de Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa).

De meerprijs dekt de investering in aangepaste stalinrichting, klimaat en voer. Daarnaast zijn ook de extra arbeid en kosten van mogelijke staartschade meegenomen in de berekeningen. Op basis van deze onderzoeksresultaten roept CoViVa alle ketenpartners op om samen te werken aan oplossingen die deze meerprijs mogelijk maken.

De onderzoekers hebben scenario’s doorgerekend van bedrijven die variëren in uitgangssituatie qua huisvesting en management. Uit dit onderzoek blijken grote verschillen tussen bedrijven. De extra kosten voor het houden van varkens met ongecoupeerde staarten kunnen oplopen tot 26 euro per afgeleverd varken. Bedrijven met een hogere uitgangssituatie, zoals bijvoorbeeld deelname aan een concept met welzijnseisen, hoeven minder te investeren om verantwoord varkens te kunnen houden met een krulstaart en komen op 9 euro. Dit is zonder het meerekenen van uitval van varkens met staartschade. Aangenomen wordt dat deze uitval op 5-15% ligt. Om de opbrengst van een varken met intacte staart rendabel te laten blijven, moet de afnemer van een dier 10 tot 31 euro meer gaan betalen voor een varken met staart in goede conditie.

 

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsVarkens
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.