Nieuws

Melken voor Morgen Melkveehouderij over uiergezondheid

De derde editie van Melken voor Morgen voor de melkveehouderij vindt plaats op 12 oktober 2023. Op 5 oktober is er een Melken voor Morgen-evenement voor de melkgeitensector.

Tijdens de melkveehouderij-editie van Melken voor Morgen staat uiergezondheid centraal. Dierenarts Jan Dijkhuizen van De Graafschap Dierenartsen zal ingaan op het opkweken van melkmonsters in een eigen boerderijlaboratorium om mastitisverwekkers sneller te detecteren en daarmee sneller en juister te kunnen handelen bij mastitis en droogzetten. Ook Dorieke van der Heide, die een eigen boerderijlaboratorium heeft, komt aan het woord. Sofie Piepers van de Universiteit Gent vertelt welke factoren bij welk verwekkerspectrum een belangrijke rol spelen in de bestrijding, ofwel waarom krijgt de ene koe binnen een koppel mastitis en de andere niet. Zyncke Lipkens van Melkcontrolecentrum Vlaanderen zal vertellen over celgetaldifferentiatie: vroegtijdige detectie van onzichtbare mastitis door nader inzicht in de verschillende celtypes die aanwezig zijn in de melk. Johan Grolleman van Melkwinning J,A. bespreekt praktijkcasussen waarbij de oorzaak van uiergezondheidsproblemen werd gevonden in de melktechniek.

Deelnemers aan Melken voor Morgen Geitenhouderij worden bijgepraat over ammoniakreductie, dierenwelzijn en duurzaamheid. De bijeenkomst vindt plaats bij Melkgeitenhouderij Papen-Olbach in Vragender in Gelderland. Dit geitenbedrijf heeft recentelijk een nieuwe stalvloer in gebruik genomen: de Blije Geit. De vloer van beton scheidt de mest en urine om ammoniakemissie te reduceren en heeft een trapvorm waardoor de geiten kunnen klimmen.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Nieuws
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook Linkedin

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.