Nieuws | Schaap-Geit

Eerste melkgeitenbedrijf met blauwtong, tweede bedrijf verdacht

Er is ook blauwtong van het serotype 3 vastgesteld op een melkgeitenbedrijf. Dat zei René van den Brom, Europees specialist gezondheidszorg kleine herkauwers bij GD, op 11 oktober in een webinar dat LTO Nederland organiseerde in samenwerking met GD. Een tweede melkgeitenbedrijf wordt verdacht van de ziekte.

De verschijnselen die gezien worden bij de met blauwtong besmette geiten zijn milder dan die bij zieke schapen. De geiten hebben gezwollen lippen en kleine bloedinkjes op de uierhuid, liet de geitenhouder van het besmette bedrijf weten aan Van den Brom.

Bij de vorige uitbraak van blauwtong (serotype 8) in Nederland, vijftien jaar geleden, is het virus ook vastgesteld op een melkgeitenbedrijf. Toen hadden geiten ook gezwollen lippen en kleine bloedingen op de uierhuid. Daarnaast was er sprake van koorts, beschadigingen aan mond- en neusslijmvlies en een melkproductiedaling.

Het is volgens Van den Brom goed om een vinger aan de pols te houden bij wat er gebeurt door blauwtong op melkgeitenbedrijven. Serotype 3 van het blauwtongvirus leidt mogelijk tot andere verschijnselen bij geiten dan serotype 8.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
NieuwsSchaap-Geit
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.