Algemeen | Schaap-Geit

Tijdelijke subsidie om wolf te weren in Heerde en Hattem

Schapen- en geitenhouders in gemeenten Hattem en Heerde kunnen tot 11 januari 2024 subsidie aanvragen, voor het nemen van wolfwerende maatregelen. Binnen 1 week waren in deze aangrenzende gemeenten buiten het wolvengebied 4 aanvallen door (waarschijnlijk) een wolf. Daarom gaat de calamiteitenregeling open. Dat meldt de provincie Gelderland.

Gemeenten Heerde en Hattem vallen vooralsnog buiten het aangewezen wolvengebied op de Veluwe. Dat betekent dat dierhouders hier regulier geen gebruik kunnen maken van de subsidieregeling voor wolfwerende maatregelen. Houders van schapen en geiten in de gemeenten Heerde en Hattem kunnen nu tot 11 januari wél subsidie aanvragen om vee te beschermen.

Maatregelen om schade te voorkomen

De calamiteitenregeling geldt wanneer een zwervende wolf niet gelijk doortrekt, maar langer in een gebied blijft dat niet geschikt is als leefgebied. En daar schade veroorzaakt. Of als een leefgebied nog niet is aangewezen. Met deze regeling krijgen geiten en schapenhouders subsidie voor maatregelen om te voorkomen dat wolven vee aanvallen. De provincie adviseert alle dierhouders om passende maatregelen te treffen, zoals het plaatsen van wolfwerende rasters of het ’s nachts op stal zetten van vee.

Nu er een vermoeden is, dat de wolf actief is in Heerde en Hattem kunnen veehouders de provincie ook vragen om tijdelijk een noodset te lenen om vee te beschermen. Dit geeft de gebruiker de mogelijkheid om een blijvende oplossing te creëren.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
AlgemeenSchaap-Geit
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Veehouder & Veearts volledige toegang

Nieuwsbrief Wilt u volledige toegang tot de website en het magazine thuis ontvangen? Neem dan contact op met uw dierenarts.